Европски Дан Језика у ОШ „Карађорђе“

Европски Дан Језика се обележава сваке године 26.септембра .

Европа је богата језицима – постоји преко 200 европских језика, као и многи други језици које говоре грађани пореклом из других земаља. Европљани се свакодневно срећу са великим бројем страних језика, и због тога постоји потреба за развојем интересовања за језике међу грађанима Европе. Ову чињеницу важно је препознати, користити и чувати.

Учење страног језика од користи је и младима и старијима. Никад није касно да се научи нови језик и ужива у могућностима којие то отвара. Учење страних језика је један од начина унапређења међусобног разумевања и превазилажења културолошких разлика.

Час корелације страних језика за Европски Дан Језика !

На часу корелације које су одржале наставнице француског језика Марија Миловановић и Славица Барјактаревић и наставница енглеског језика Весна Жаке, ученици су повезивали и користили француски и енглески језик кроз занимљиве садржаје. Ученици су у групама преводили изреке на оба језика, учествовали у квизу „Колико познајеш француски језик“, слагали домине на енглеском језику, изговарали брзалице, проналазили најдужу реч на француском и слушали песму ‘Perfect’ на енглеском и француском језику у извођењу ученица чланица школског хора.

Изложба ученичких радова и финалних производа пројеката у холу школе, изазови, игрице и још понешто

У току месеца септембра ученици шестог и седмог разреда су учестовали у неколико међународних etwinning пројеката и припремали се за обележавање Европског Дана Језика у школи. У четвртак, 26.септембра 2019.године, организована је изложба у холу школе где су представљени сви радови ученика током овог месеца као и радови ученика школа партнера на пројектима. Изузетно задовољство је било уживати у креативности другара из више од 10 земаља Европе и размењивати писма и честитање Европског Дана Језика на различитим језицима.

Ученици су, уз подршку наставница матерњег и страних језика имали прилике да учествују и у географском квизу „Где се прича овај језик?“ , игри „Сложи реч“, и разним изазовима који су им били посебно интересантни.