Друга Еразмус+ посета Словачкој у оквиру пројекта ,,This is how we share“

Представници Пројектног тима основне школе ,,Карађорђе“ – 6 наставника и 8 ученика седмог и осмог разреда – били су у посети Словачкој прошле седмице – од 18. до 23. септембра. Ово је друга посета наше школе партнер школи „Základná škola Borský Mikuláš“ у селу Борски Микулаш у оквиру које су наставници и ученици, реализовали активности заједничког Erasmus+ пројекта ,,This is how we share“. Првог дана је организован свечани дочек у општини. Након свечаног пријема и програма у општинској сали, обиласка општине ,библиотеке и изјава за локалну ТВ станицу, ученици и наставници су обишли партнерску школу и упознали просторије у којима се одвија школски живот ученика ове школе. У оквиру радног дела ученици обе школе представили су своје презентације „Мој уобичајени дан у школи“ а координатор из Словачке је презентовала досадашње активности пројекта „This is how we share“.

Други дан посете основној школи у Борском Микулашу био је посвећен главном граду Словачке Братислави. Ученици и наставници су са домаћинима обишли Aurelium научно авантуристички центар – модерни интерактивни музеј науке. Након ручка у традиционалном Словачком пабу уследио је обилазак Братиславе и њених богатих културно историјских знаменитости – Михаилове куле, Катедрале Светог Мартина, улица старог града, градског двораца са чијих се зидина види чувени SNP мост на Дунаву. На крају је уређеним шеталиштем крај Дунава посета овом прелепом граду завшена обиласком познатог Eurovea центра.

Трећи дан посете био је ипуњен резличитим активностима које ће свакако остати у сећању и гостију и домаћина. Након видеа којим су домаћини представили пројекат “ Бициклом у школу“ којим њихова школа годинама промовише здраве животне навике гости су кренули на бициклистичку туру и обилазак Борског Микулаша – Родну кућу Јана Холича (школа од скора носи његово име), две сеоске цркве, најстарију кућу у селу и локалну послатичарницу „Jadranska zmrzlina“. Уследила је посета њиховој школској радионици и креативни час на коме су наставници и ученици наше школе уживали правећи предмете од глине који се касније пеку у модерној грнчарској пећи. Као и претходних дана уследио је ручак у школској кантини. Поменули бисмо да њихови ученици свакодневно имају разноврсне здраве оброке у модерно опремљеној кухињи и трпезарији. Други део дана био је посвећен обиласку две велике знаменитости у околини Борског Микулаша – Базилике Богородице Жалосне- националног светилишта . на крају овог богато осмишљеног дана била је посета ботаничких вртова и Дворца у Холичу који, иако нереконструисан, представља својеврсно сећање на раскош живота некадашњих власника од којих је најпознатији муж Марије Терезије.

Четврти дан посете обележиле су посете часовима енглеског и техничког у школи домаћина. Овим су потврђени циљеви самог пројекта – подизање информатичке писмености и комуникацијских вештина на енглеском језику. Најзанимљивији део дана уследио је након кратке презентације веома популарног школског спорта у Словачкој – Floorball. Ученици и наставници обе школе учествовали су у неколико занимљивих утакмица у школској сали. Ове спортске активности додатно су утицале на оснаживање постојећих пријатељстава кроз позитивну такмичарску атмосферу. Последње радне активности биле су садња срва пријатељства, презентација eTwinning пројеката, Kahoot квиз и евалуација пројектних активности. У оквиру свечане вечере додељени су сертификати ученицима и наставницима наше школе. Учесници ове посете били су наставници: Наташа Михаиловић, Гордана Радовановић, Александра Алексић, Весна Алексић, Ненад Миленовић и Аца Маринковић. Ученике су представљали: Сара Маринковић, Анђелија Костић, Сара Антонијевић, Лука Пековић, Лука Симоновић, Лазар Бојковић, Лана Ранковић и Ненад Тодоровић

Ова посета представља неке од зврших активности великог двогодишњег међународног пројекта „This is how we share“ који је у најољем светлу промовисао нашу школу и локалну заједницу и допринео томе да наша школа и све школске активности буду вискоко вредноване у оквиру европске школске заједнице. Као резултат тога је и најновија акредитација коју је добила координатор нашег школског Пројектног тима – Гордана Радовановић за учешће на међународној TCA конференцији „Partnerships for cooperation – How to plan an excellent for primary schools located in rural or remote areas“ који ће се одржати у Варшави од 5. до 9. октобра. Она ће на овој конференцији представити нашу школу и досадашње Erasmus + и eTwinning активнсти и надамо се са новим партнерима из целе европе започети неки нови међународни пројекат.

Желимо да истакнемо да је овај велики пројекат успешно реализован захваљујући многобројном наставном и ненаставном особљу наше школе, ученицима, родитељима и локалној заједници. Двогодишње активности су учиниле да се у нашој школи и локалној средини кроз разноврсне едукативне, културне и спортске активности дубље утемеље позитивне вредности међусобног поштовања и модерног напретка. Свакако су допринеле да наша школа буде призната на мапи европске едукативне заједнице.