Светски дан књиге и ауторских права

Светски дан књиге и ауторских права обележава се сваке године 23. априла, на дан када су умрла два писца светске књижевности, Шекспир и Сервантес. Ова два литерарна великана заправо су само формално преминула истог датума. Сервантес 23. априла по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару, што ће рећи, 3. маја по грегоријанском.

Зато смо се потрудили да низом активности обележимо овај празник и читав месец април посветимо књизи и неговању лепе речи.

Градска библиотека „Радоје Домановић” омогућила је да 29. априла свим својим суграђанима бесплатно учлањење поводом Дана општине, а ми смо то искористили. Чланови Ђачког парламента, али и млађи ученици, отишли су организовано у библиотеку.

Наставница историје Нада Марјановић Дакић и наставнице српског језика Горана Милосављевић и Ивана Стојановић Николић, посетиле су библиотеку и заједно са ученицима разгледале библиотечки фонд.

Тог дана одржана је и радионица Читалачког клуба  у просторијама библиотеке. Повод за разговор била је књига „Потрага за црвеним коферчићем” Маријане Петровић Рајић. Ово је друга радионица по реду, од планираних пет.

Пошто смо овог месеца обрадили и многе лектире у школи, похвалили бисмо ученика осмог разреда Душан Донића за предан рад од петог до осмог разреда. Његов труд материјализован је у виду у читалачког дневника, који може служити као узор његовим вршњацима, али и генерацијама које долазе.

Наши ученици су узели учешће и у манифестацији Читалачка значка, коју организује Градска библиотека. 

Рај сам одувек замишљао као својеврсну библиотеку.” Хорхе Луис Борхес