„Смути па попиј“ и „Поједи дугу“

Акција правилне исхране у подручној школи у Бресју

У понедељак, 28.11.2019. у подручној школи ОШ „Карађорђе“ у Бресју реализована је активност „Смути, па попиј“ у оквиру плана Еко-школе и подршке акцији правилне исхране ученика. У овој акцији учествовали су ученици II2 и III2 са својом учитељицом Љиљаном Првуловић. Позвали су и другаре из II2 и IV2 и њихову учитељицу Марицу Првановић на дегустацију смутија. Воће су ученици донели од својих кућа.

Прво су погледали кратак филм „Шта се крије у кесици чипса?“. Разговарали су о томе зашто је боље и здравије јести воће уместо грицкалица.

Воће је заједнички припремано и направљено је више врста смутија. Ученици су уживали у раду, певали, разговарали и били нестрпљиви да пробају напитке. На крају су заједно са другарима из другог и четртог разреда дегустирали своје производе. У оквиру ове активности ученици су су се лепо дружили и научили много о важности здравих навика за раст, развој и здравље уз напомену да, у умереним количинама, могу јести и слаткише и грицкалице.

Акцији се придружила и наставница енглеског језика Александра Алексић која је са ученицима на реализовала тему „Боје у здравој исхрани“. Ученици су направили дугу од воћа и поврћа које су понели. На радним листићима бојама су представили ДУГУ у исхрани и започели активност „EAT THE RAINBOW“- „ПОЈЕДИ ДУГУ“.

Одгледали су две кратке едукативне епизоде на енглеском језику: Sesame Street: Food For Thought: Eat a Rainbow и Sesame Street: Healthy Teeth, Healthy Me. Овом приликом обновили су на енглеском језику познате појмове – БОЈЕ и усвојили следеће кључне речи: ДУГА , ВОЋЕ, ПОВРЋЕ, ЗДРАВЉЕ, ЈЕСТИ , ЗДРАВО, МИСАО и ЖВАКАТИ, . Говорили су о томе како правилна исхрана утиче на свеукупно здравље нашег организма. Ученици су воће касније користили у акцији „Смути и попиј“.